Kuriem pikantiem zaļumiem dot priekšroku, ir gaumes jautājums. Bet ir noteiktas stabilas kombinācijas, kuras daudziem patīk un pieķeras noteiktiem ēdieniem.
Pastāstīšu rakstā ar ko kombinēt dažādus garšaugus un kur labāk tos nepievienot, jo var sabojāt visu ēdiena garšu.
Pētersīļi
Viena no daudzpusīgākajām garšvielām. Gaļai, zivīm, zupām, dārzeņu ēdieniem šis ir abpusēji izdevīgs papildinājums.
Pētersīļu garša ir spilgta, salda, ar raksturīgu augu noti. Daudzas mājsaimnieces to lieto kopā ar dillēm un lokiem.
Pētersīļi izskatās vismazāk veiksmīgi picā un saldajos konditorejas izstrādājumos.
Kur nevar nepamanīt: borščs, kāpostu zupa, salāti ar tomātiem un gurķiem, gaļas sautējumi, ēdieni ar tomātiem, kāpostu tīteņi
Laba piedeva: zupām ar gaļu un vistas buljonu, teļa gaļai, cūkgaļai, tītaram, vistai, jūras asarim, plekstei, lasim
Pieder pie piedevu ēdieniem: dārzeņu salātiem, sautējumiem, grilētiem dārzeņiem, pupiņām
Ko vēl pievienot: safrāns, ķimenes, salvija, baltie pipari
Dilles
Viena no galvenajām garšvielām virtuvē. Diļļu garša ir skābena, nedaudz rūgtena, un aromāts ir spilgts.
Dilles labi sajaucas ar pētersīļiem, taču labāk tās nejaukt ar citām garšvielām, jo pikantajā sastāvā tās pievērsīs sev uzmanību.
Labi sader ar gurķiem, jaunajiem kartupeļiem un sviestā ceptām garnelēm.
Neiet labi ar itāļu un Āzijas virtuvi, tas būs pretrunā ar baziliku un kinzu. Izmanto daudzām sagatavēm.
Kur nevar nepamanīt: borščs, kāpostu zupa, zivju zupa, ceptas garneles, marinēti gurķi
Laba piedeva: zupām ar gaļu un vistas buljonu, liellopu gaļai, garnelēm, makrelei
Saderība ar piedevu ēdieniem: griķi, sēnes, dārzeņu salāti, kartupeļi, olas
Ko vēl pievienot: sinepju sēklas, lauru lapu, papriku, piparmētru
Baziliks
Kur ir Itālijas gars, tur ir baziliks. Garšvielas garša ir salda, maiga, atsvaidzinoša. Ja tavā ēdienā ir tomāti, tad vieta ir bazilikam.
Bez šīs garšvielas nevar pagatavot caprese salātus un pesto mērci, to pievieno arī vairumam makaronu, picu un tomātu zupu.
Baziliku bieži izmanto aukstu dzērienu, piemēram, smūtiju un limonāžu, pagatavošanai. Nav piemērots borščam, plovam, vistas zupām un putrām.
Laba piedeva: dārzeņu buljonu zupām, tomātu zupām, jūras plaužiem, jēra gaļai, tītaram
Saderība ar piedevu ēdieniem: makaroni, pica, deserta dekors (svaigs), dārzeņu sautējums, baltās pupiņas, kvinoja, mung pupiņas
Ko vēl pievienot: vīna etiķi, ķiplokus, muskatriekstu, oregano, timiānu
Kinza
Kinza ir Kaukāza un Dienvidaustrumāzijas virtuves neatņemama sastāvdaļa. Vēl viens kinzas nosaukums ir koriandrs.
Visbiežāk tiek apspriestas kinzas garšas priekšrocības: vai nu viņi to mīl, vai arī izvairās no tā visos iespējamos veidos. Garšvielas garša ir asa un specifiska, intensīva, salda.
Tas neder ar boršču, kāpostu zupu vai zivju zupu.
Kur nevar nepamanīt: Tom Yam, wok, harčo, jērs
Laba piedeva: zupām ar dārzeņu un gaļas buljoniem, manti, jērs, teļš, cūkgaļa
Pieder pie piedevu ēdieniem: dārzeņu salāti, sautējumi, sarkanās pupiņas, rīsi
Ko vēl pievienot: ingveru, apelsīna miziņu, čili
Rozmarīns
Rozmarīns vizuāli atšķiras no citiem augiem: garas plānas lapas, it kā noputinātas ar sarmu, atgādina egles zaru.
Tam ir citrusaugļu-priedes garša, kampara aromāts ar viskozitātes nokrāsu. Piemērotākais pāri steikiem, zivīm, tītaram.
Rozmarīnu bieži izmanto Vidusjūras virtuvē. Nav piemērots borščam.
Nevar nepamanīt: steiki, baltās zivis
Laba piedeva: dārzeņu buljonu zupām, teļa gaļai, tītara gaļai, kišam, lasim, forelei, jūras asarim
Pieder pie piedevu ēdieniem: grilētiem dārzeņiem, miežiem, ceptiem un saceptiem kartupeļiem
Ko vēl pievienot: ķiplokus, citronu, melnos piparus